Блог

Фріланс в Україні: експерти прогнозують небувалий розвиток

28 листопада 2015

З початком кризи все більше українців почали замислюватися про фрілансі. У цього виду заробітку є безліч переваг і недоліків, однак у важкий для країни час злиденні, як кажуть, не обирають, і тисячі громадян почали цікавитися фрілансом. Між тим, багато українців вже багато років працюють, не виходячи з дому, і в 2014 році Україна стала першою серед східноєвропейських держав за кількістю фріланс-послуг. Якщо говорити про світовою статистикою, українці вийшли по заробітках в Інтернеті на четверту позицію. Лідерство вони поступилися тільки найбільшим державам – США та Індії. Однак, як не дивно, в України є незвичайний конкурент – Філіппіни, де місцеві громадяни вже багато років займаються фрілансом і непогано на цьому заробляють.

З боку США Україна конкуренцію не відчуває – американські фрілансери вимагають за свою роботу великі гроші. Українцям доводиться конкурувати з індійцями і філіппінцями, які за свої послуги просять невелику винагороду, як і мешканці України. Українські фрілансери дуже популярні на світовому ринку: при скромних вимогах до оплати вони володіють прекрасними знаннями в багатьох сферах, вирізняються посидючістю, працьовитістю і відповідальністю. Завдяки всім цим якостям зарубіжні клієнти охоче довіряють фрілансерів з України навіть саму складну роботу. Однак з замовниками в самій Україні справи стоять неважливо, і, напевно, тому наші фрілансери шукають роботу на іноземних майданчиках.

Послуги, які готові надати українці, найрізноманітніші. Вони розробляють мобільні додатки, займаються веб-дизайном, пишуть статті, обробляють фотографії, займаються відеомонтажем, виконують юридичні і бухгалтерські послуги. Найбільш затребуваними фахівцями протягом останніх 5-10 років залишаються дизайнери, копірайтери, веб-програмісти. Серед них дуже висока конкуренція, проте і замовлень дуже багато, тому при хороших знаннях і досвіді ніхто не залишається без роботи. За статистикою, для 60 відсотків українців, які займаються фрілансом, він є єдиним джерелом доходів, і це означає, що фрілансери можуть заробляти непогані гроші.

Втім, «безтурботна і забезпечена» життя фрілансера в Україні може закінчитися через кілька років. Уряд не може спокійно реагувати на те, що фрілансери працюють неофіційно і не платять державі податки. В уряді вже заявляли про те, що необхідно налагодити систему розрахунків виконавець - замовник і зробити так, щоб всі операції проводилися офіційно, через електронні системи платежів. Теоретично таке можливо, але на практиці плани уряду можуть залишитися нереалізованими. В Україні ніколи не зможуть підрахувати точну кількість фрілансерів, і, тим більше, рівень їхніх заробітків. Правда, деякі фрілансери все-таки працюють офіційно. Мова йде про громадян, які вже багато років працюють на дому і отримують стабільний дохід, який дозволив їм зареєструватися як приватним підприємцям, платити податки і «відкладати» на пенсію.

Фріланс в Україні продовжить стрімко розвиватися, що цілком природно в умовах кризи і безробіття. 

Що таке Feir Deal?
Напишіть нам
Напишіть нам